Reguli de madd legate de literele scrise in forma individuala la inceputul unor sure  

Posted by: Sa invatam Coran in

In legatura cu aplicarea regulilor de madd in cazul recitarii literelor scrise in forma individuala la inceputul unora dintre surele Nobilului Coran, acestea sunt in numar de 14 litere si se divid in trei categorii, si anume:


*litere in citirea numelor carora nu se produce madd – asa cum este si cazul literei alif, al carei nume nu contine in structura sa o litera de madd

*litere in citirea carora se produce madd harfy taby"y, cu o marime de 2 timpi - in cazul literelor aflate in forma individuala la inceputul surelor si al caror nume este format din 2 litere, cea de-a doua dintre acestea fiind o litera de madd. Aceste litere sunt in numar de 5, dupa cum urmeaza:

ح ي ط ه ر

*litere in citirea numelor carora se produce madd lazem harfy (muthaqqal sau mukhaffaf, in functie de "shaddah" existenta sau nu pe litera care urmeaza literei de madd existente in structura numelui uneia si aceleiasi litere), cu o marime de 6 timpi, in cazul literelor aflate in forma individuala la inceputul surelor si al caror nume este format din 3 litere, cea de mijloc fiind o litera de madd. Aceste litere sunt in numar de 8, dupa cum urmeaza:

ن ق ص ع س ل ك م

Exceptie de la alungirea in mod necesar 6 marimi face litera "ayn" in structura numelui careia litera de mijloc este "ya – harf lyn" (ya saakinah precedata de fathah), in acest caz impunandu-se ca alungirea sa fie de 4 sau 6 marimi, preferabil 6.

This entry was posted on joi, ianuarie 03, 2013 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom) .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu