Al-madd al-uuaagib al-muttasil  

Posted by: Sa invatam Coran in

Al-madd al-uuaagib al-muttasil (alungire obligatorie "legata") se produce in conditiile in care litera hamzah urmeaza literei de madd, in structura aceluiasi cuvant.


Si s-a numit "muttasil" (= "legat"), tocmai datorita legaturii dintre hamzah si litera de madd, avand in vedere faptul ca fac parte dintr-unul si acelasi cuvant.

Incadrarea acestui tip de madd: madd uaagib = alungire obligatorie.

Lungimea acestuia fiind de 4 sau 5 marimi (timpi / secunde), preferabil din punctul de vedere al aplicarii acestei reguli fiind alungirea de 4 marimi.

Motivul producerii acestui tip de madd il reprezinta "slabiciunea" literei de madd in raport cu "puterea" literei hamzah (din punctul de vedere al pronuntiei), impunandu-se astfel alungirea literei de madd ca si diminuare a slabiciunii (crestere a puterii) acesteia in conditiile insotirii sale cu o litera mai puternica, asa cum este litera hamzah.

Exemple:

جزآؤهم قروء سوآء

!!! In cazul in care litera hamzah este ultima litera in structura cuvantului caruia ii apartine, fiind precedata de o litera de madd, ca spre exemplu:

سآء جآء

atunci, regula aplicata in acest caz difera in functie de oprirea sau continuarea recitarii la cuvantul in cauza, astfel:

*daca se continua recitarea cu un cuvant urmator cuvantului care contine litera de madd, atunci se aplica regula de madd al-uuaagib al-muttasil, dandu-se curs la o alungire a literei de madd de 4 sau 5 marimi, preferabil 4.

*in cazul in care, insa, se opreste recitarea la cuvantul care contine litera de madd si are ca ultima litera in structura sa litera hamzah, atunci se va aplica regula de al-madd al-muttasil 'arid li-s-sukuun, in acest caz alungirea literei de madd careia i se va da curs fiind de 4, 5 sau 6 marimi, preferabil 6.



This entry was posted on joi, ianuarie 03, 2013 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom) .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu