Madd al-lazem al-kalimy  

Posted by: Sa invatam Coran in

Madd al-lazem al-kalimy se produce atunci cand dupa litera de madd se afla "sukun asly", in stuctura unuia si aceluiasi cuvant.


In cazul madd al-lazem al-kalimy se intalnesc doua categorii, si anume:

*madd al-lazem al-kalamy al-muthaqqal (alungire necesara "cu greutate/puternica" intr-un cuvant) – atunci cand dupa litera de madd in structura unuia si aceluiasi cuvant urmeaza o litera mushaddadah (cu shaddah)

Ca in exemplele de mai jos, in care "qaf" si "lam" vin mushaddadah, dupa o litera de madd in structura unuia si aceluiasi cuvant:

ٱلۡحَآقَّةُ

الضالِّين

Incadrarea acestui tip de madd – madd lazem ("necesar")

Marimea acestui tip de madd – se alungeste litera de madd 6 marimi, in mod necesar.

*madd al-lazem al-kalimy al-mukhaffaf (alungire necesara "cu usurinta/slaba" intr-un cuvant) – atunci cand dupa litera de madd in structura unuia si aceluiasi cuvant urmeaza o litera sakinah, sukun asly (original), dar nu mushaddadah ca in cazul madd al-lazem al-kalamy al-muthaqqal.

Ca si in exemplu de mai jos in care dupa "alif" litera de madd urmeaza litera "lam" sakinah in structura unuia si aceluiasi cuvant:

ءَآلۡـَٔـٰنَ

Si aceasta situatie este intalnita intr-un singur pasaj in Nobilul Coran in Surat Yunus, versetele 91 si 51, aplicandu-se in aceasta situatie modalitatea de recitare numita "al-'ibdal" (impusa de asocierea hamzat uasal din articolul hotarat "al" cu hamzat qata'ah cu functie interogativa) adica transformarea hamzat uasal in litera de madd alif.

Incadrarea acestui tip de madd – madd lazem ("necesar")

Marimea acestui tip de madd – se alungeste litera de madd 6 marimi, in mod necesar.







This entry was posted on joi, ianuarie 03, 2013 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom) .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu