Ha al-kinaya - madd as-silah  

Posted by: Sa invatam Coran in

Ha al-kinaya reprezinta litera atunci cand se constituie ca pronume / adjectiv posesiv masculin, la persoana a treia, singular (al lui, pe el, (in) el).
(ه)

Indiciul pentru recunoasterea "ha al-kinayah" este existenta literei ha la sfarsitul unui cuvant din care ea nu este parte de sine statatoare, ceea ce inseamna ca daca am separa litera ha de respectivul cuvant, forma originala si sensul acestuia ar ramane intacte.

In directa legatura cu "ha al-kinayah" se vorbeste despre madd as-silah (madd de legatura).

Madd as-silah presupune transformarea harakat-ului literei ha al-kinayah in litera de madd in cazul in care aceasta se afla mutaharikah (adica insotita de un harakat) intre doua litere mutaharikah; astfel incat daca este insotita de dammah aceasta se transforma in uau litera de madd, iar daca este insotita de kasrah aceasta se va transforma in ya litera de madd.

Asadar, conditia pentru producerea madd as-silah este ca litera ha al-kinayah sa se afle insotita de un harakat, intre doua litere insotite de harakat ( ! in conditiile continuarii recitarii cu cuvantul urmator cuvantului caruia ii este atasat "ha al-kinayah").

In scrierea Nobiulului Coran indiciul pentru producerea madd as-sila il reprezinta existenta dupa ha al-kinayah a unei litere ya sau uau dintre "al-huruf as-saghirah" (litere minuscule).



Situatiile in care poate fi intalnita ha al-kinayah:



# situatii in care nu se produce madd as-silah:

*sa se afle litera ha al-kinayah intre doua litere sakinah

*sa fie precedata litera ha al-kinayah de o litera insotita de un harakat (vocala scurta), dar urmata de o litera saakinah

*sa fie litera ha al-kinayah saakinah intre doua litere insotite de harakat

*sa fie litera ha al-kinayah insotita de o vocala scurta (harakat), precum si litera care ii urmeaza, dar litera de care este precedata sa fie saakinah (precum in Surat Al-'Araf:123, spre exemplu)

EXCEPTIE de la aceasta ultima situatiei facand in cazul lui Hafs un singur pasaj in Nobilul Coran, in care, desi, conform regulii, nu s-ar alungi madd as-silah, Hafs a alungit vocala scurta care-l insotea pe ya al-kinayah in litera de madd, cu lungimea de doua marimi, urmand metoda lui Ibn Kathir:

و يخلد فيه مهانا

(Nobilul Coran - 25:69)

# situatii in care se produce madd as-silah – daca litera ha al-kinayah este insotita de o vocala scurta (harakat) si de afla intre doua litere insotite de vocale scurte (mutaharikah). In aceste situatii, harakat-ul literei ha al-kinayah se va transforma in litera de madd, dupa cum urmeaza:

*daca este urmata de hamzah – se va produce madd as-silah al-kubra ("alungire de legatura mare"), a carui marime este de 4 sau 5 timpi, iar alungirea sa 4 timpi este cea care are prioritate.

*daca nu este urmata de hamzah – se va produce madd as-silah as-sughra ("alungire de legatura mica"), in acest caz harakat-ul literei ha al-kinayah transformandu-se in litera de madd, - dammah in uau, iar kasrah in ya; urmand modelul madd-ului natural (madd tabi'y) si avand o marime de 2 timpi.

Conform metodei lui Hafs, se face EXCEPTIE de la aceasta regula in Cuvantul lui Allah, Preaslavitul si Preainaltul din Surat Az-Zumar:7, unde, desi ha al-kinayah se afla mutaharikah intre doua litere mutaharikah, nu se alungeste madd as-silah:

يرضه

Indiciul in scrierea Nobilului Coran pentru producerea madd as-silah il reprezinta existenta dupa litera "ha al-kinayah", a unei litere minuscule (dintre "huruuf as-saghirah" – uau sau ya), care va avea scris pe ea semnul (˜)care indica alungirea literei de madd mai mult de 2 marimi in cazul in care avem de-a face cu madd as-silah al-kubrah; acest semn nefiind existent, insa, in conditiile aplicarii mad as-silah sughrah.



Exemple:

-madd as-silah as-sughrah

إن ربَهُ كَان به بصيرا

-madd as-silah al-kubrah

وَمَن مَّعَهُ ۥۤ‌ أَلَآ

فَتَمَّ مِيقَـٰتُ رَبِّهِۦۤ أَرۡبَعِينَ

-nu se produce madd as-silah

فَأَلۡقَىٰ عَصَاهُ فَإِذَا

"Ha ism al-'ishaarah" ( = litera ha apartinand pronumelui demonstrativ de apropiere, la feminin, singular – "hadzihi" = aceasta)

هذِهِ

urmeaza exemplul lui "ha al-kinayah" atunci cand este intalnita in textul Nobilului Coran si se produce madd as-silah, asa dupa cum poate fi observat in urmatoarele exemple:

-"ha ism al'ishaarah" – madd as-sila al-kubra

هذه إيمانا

- "ha ism al-'ishaarah" – madd as-sila as-sughra

هذه جهنم

- "ha ism al-ishaarah" fara madd, datorita faptului ca este urmata de o litera saakinah, abatandu-se astfel de la regula conform careia pentru a se alungi madd as-sila trebuie ca "ha" sa se afle mutaharik intre doua litere mutaharikah (insotite de vocale scurte)

و هذه الأنهار



CONCLUZIONAND:

* madd as-silah reprezinta transformarea harakat-ului (vocalei scurte) care insoteste litera ha al-qynayah (atunci cand aceasta este pronume posesiv la persoana a 3-a singular, masculin, aflata la sfarsitul cuvantului) in litera de madd – dammah in uau, iar kasrah in ya.

* conditia pentru producerea madd as-silah este ca litera ha al-qynayah sa se afle mutaharikah intre doua litere mutaharikah

* categoriile de madd as-silah sunt: madd as-silah al-kubrah si madd as-silah as-sughra

* !!! madd as-silah se produce in conditiile continuarii recitarii cu cuvantul care urmeaza cuvantului ce contine litera ha al-kynayah si se anuleaza in conditiile in care se opreste recitarea la cuvantul care contine litera ha al-kynayah.









This entry was posted on joi, ianuarie 03, 2013 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom) .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu