Madd al-lazem  

Posted by: Sa invatam Coran in

Madd al-lazem ("alungire necesara") se produce atunci cand dupa litera de madd se afla "sukun asly", in stuctura unui cuvant sau in structura numelui unei litere, dintre literele aflate in forma individuala la inceputul surelor.


"Sukun al-asly" = "sukun original" reprezinta sukun-ul care se afla de sine statator pe una dintre literele unui cuvant, ci nu, spre exemplu, ca si consecinta a opririi la un cuvant si devenirea "saakinah" a ultimei litere a acestuia ca urmare a acestei opriri (ca in cazul producerii "sukun al-arid").

Exista doua categorii de madd lazem, si anume:

*madd al-lazem al-kalimy (alungire necesara produsa intr-unul si acelasi cuvant) – atunci cand litera de madd este urmata de sukun asly in structura unuia si aceluiasi cuvant

*madd al-lazem al-kharfy (alungire necesara produsa in stuctura numelui unei litere) – atunci cand litera de madd este urmata de sukun asly in structura numelui uneia dintre literele aflate in forma individuala la inceputul surelor.

This entry was posted on joi, ianuarie 03, 2013 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom) .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu