Madd al-lyn  

Posted by: Sa invatam Coran in

Madd al-lyn se refera la situtia in care harf lyn (adica "ya" sau "uau" sakinah precedata de fathah) este urmata de o litera la care ne oprim cu sukun (desi in scrierea Nobilului Coran litera care a devenit "sakinah" datorita opririi recitarii la ea este in mod normal "mutakharikah", adica insotita de o vocala scurta – fathah, dammah, kasrah sau tanuiyn).


In acest caz, "litera delicata" (harf lyn) se va cere a fi alungita 2, 4 sau 6 marimi.

Literele asupra carora se aplica regula de madd al-lyn sunt "ya" sakinah precedata de fathah sau "uau" sakinah precedata de fathah.

Incadrarea acestui tip de madd este madd gea'iz (permis).

Marimea madd-ului fiind de 2, 4 sau 6 marimi, in conditiile opririi recitarii cu sukun pe ultima litera a cuvantului care contine harf lyn ca si penultima litera in structura sa.

Exemplu:

القَوم

السَّير

شَيء

Mentiune: Ca si regula generala, in cazul uneia si aceleiasi recetari se cere ca alungirea acordata pentru madd lyn sa fie intotdeauna mai mica sau egala cu alungirea acordata pentru madd al-'arid li-s-sukun; asadar, daca am alungit al-madd al-'arid li-s-sukun 6 marimi, vom putea alungi al-madd al-lyn mai mult de 2, 4 sau 6 marimi; iar daca am alungit al-madd al-'arid li-s-sukun 4 marimi, nu vom putea alungi al-madd al-lyn mai mult de 2 sau 4 marimi, avand grija intotdeauna ca alungirea acordata pentru madd al-lyn sa nu depaseasca sub nici o forma alungirea acordata pentru madd al-arid li-s-sukun (alungire a unei litere de madd datorata urmarii acesteia de o litera insotita de sukun contextual). Intotdeauna marimea alungirii in cazul madd al-lyn trebuie sa fie mai mica sau egala cu marimea alungirii madd al-'arid li-s-sukun in contextul uneia si aceleiasi recitari.

This entry was posted on joi, ianuarie 03, 2013 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom) .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu