Din punctul de vedere al modului de scriere, "tanuin"-ul reprezinta doua vocale scurte ("harakaat"-uri) scrise impreuna. Pronuntia, insa, se face prin rostirea primei vocale scurte, cea de a doua, transformandu-se,numai in pronuntie, in "nun"; astfel, "tanuiyn fathah"(2 de "fathah") se va citi "an", "tanuiyn kasrah" (2 de "kasrah") se va citi "in", iar "tanuiyn dammah" (2 de "dammah") se va citi "un".
Ca regula generala, "tanuiyn"-ul este prezent numai la sfarsitul cuvintelor substantive, substituind articolul hotarat "al at-ta'aryf" (adica, nu este posibil ca, in acelasi timp, un substantiv sa aiba si "al at-ta'aryf" si "tanuiyn".
Este important de specificat faptul ca, daca pentru "tanuiy dammah" si "tanuiyn kasrah" scrierea acestora se face direct pe ultima litera a cuvantului, pentru "tanuiyn fathah"este nevoie de suport de "alif" pentru scrierea celor doua "harakaat", exceptie facand "ta marbutah"."alif maqsurah" si "hamzah" scrisa la sfarsitul cuvantului, care suporta "tanuiyn fathah" si nu au nevoie de suportul de "alif".
الحمد
حمدٍ=ح+م+دِ+ن
حمدٌ=ح+م+دُ+ن
حمداً=ح+م+دَ+ن
بقرةً هدىً بناءً
This entry was posted
on luni, decembrie 26, 2011
and is filed under
limba araba
.
You can leave a response
and follow any responses to this entry through the
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
.