În limba arabă literară, consoanele sunt împărţite în două grupe, si anume: literele solare ("khuruuf shamsieh") şi literele lunare ("khuruuf qamarieh"), in functie de asimilarea sau nu de catre acestea a "lam"-ului dintr-un articol precedent.
Această denumire rezultă din faptul ca literele solare urmeaza exemplul cuvantului "Soarele" ("ash-shams"), asimiland "lam-ul" din aticolul precedent, iar literele lunare urmeaza exemplul cuvantului "Luna", neasimiland "lam-ul" din articolul care il precede.
Atunci când este urmat de o litera solara, lam-ul din articol hotarat "Al-"("al at-ta'aryf") este asimilat de consoana iniţială a substantivului ce il urmeaza, care se transforma astfel intr-o consoană dublata ("mushaddadah").
De exemplu, "Al"(articolul hotarat) + "Shams" (soare) nu se va citi "al-shams",ci "ash-shams", lam-ul transformandu-se in "shin", care se va citi astfel ca o litera dublata, notata cu semnul pentru "shaddah". În cazul în care,insa, articolul hotărât este urmat de o litera lunara, nu are loc asimilare – "Al" + "Qamar" se va citi "Al-Qamar".
În limbajul scris, "al" păstrat, indiferent de modul în care este pronunţat, desi asimilarea poate fi exprimată prin punerea unei "shaddah" pe prima litera a cuvantului propriu-zis.
Asadar, atunci când articolul "Al" se găseşte în faţa unei litere solare, litera "l" nu se pronunţa, fiind inlocuita in rostire de litera urmatoare acesteia, prin dublarea literei solare.
Atunci cand articolul "Al" se gaseste in fata unei litere lunare, litera "l" este pronuntata in mod clar.
Atunci cand articolul "Al" se gaseste in fata unei litere lunare, litera "l" este pronuntata in mod clar.
Dintre cele 28 de litere ale alfabetului arab, 14 sunt litere solare ("khuruuf shamsieh") ظ ن ل ت ض ص س ش ز ر ذ د ث ط , iar 14 sunt litere lunare ("khuruf qamarieh") ي ه و م ك ق ف غ ع خ ح ج ب ا
This entry was posted
on luni, decembrie 26, 2011
and is filed under
SHAMSIE QAMARIE reguli de tajwid
.
You can leave a response
and follow any responses to this entry through the
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
.