Recunoasterea "Hamzet uasl" din "AL at-ta'aryf" si "Hamzet qata'a"  

Posted by: Sa invatam Coran in



In limba araba, problematica diferentierii intre "hamzet uasl" si "hamzet qata'a" si a modului de citire a acestora este complexa. In acest stadiu al studiului, insa, nu ne propunem decat sa putem identifica prima litera a articolului hotarat "al at-ta'aryf" ca fiind "hamzet uasl" si nu "alif". Avand in vedere acest fapt, vom urma in pronuntia acestuia regulile specifice "hamzet uasl".
Daca "hamzet qata'a" se scrie folosind semnul bine cunoscut al literei "hamzah", "hamzet uasl" se scrie sub forma unei litere "alif".
Din punctul de vedere al scrierii cele doua tipuri de "hamzah" sunt fixe, indiferent daca, cuvantul care contine "hamzah" este cuvantul cu care se incepe vorbirea sau el este precedat de un  alt cuvant. In ceea ce priveste, insa,  modul de pronuntie, in timp ce "hamet qata'a" este fixa, adica  pronuntata, indiferent daca vorbirea se incepe cu cuvantul care are ca prima litera "hamzet qata'a" sau cu un cuvant anterior acestuia, "hamzet uasl" nu se va pronunta decat in cazul in care vorbirea se incepe cu, cuvantul care o contine, in cazul in care exista un cuvant anterior acestiea ea disparand din pronuntie.
Sa luam ca exemplu cateva cuvinte din Surat al-Fatihah
ٱلۡحَمۡدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلۡعَـٰلَمِينَ
ٱهۡدِنَا ٱلصِّرَٲطَ ٱلۡمُسۡتَقِيمَ
Daca in cazul "Al-hamdu lillah" – "hamzet uasl" se va pronunta pentru ca aceasta se afla la inceputul vorbirii, nefiind, deci, precedata de un cuvant premergator acesteia, pentru " 'ihdyna siraata-l-mustaqym" ("al-mustaqym") "hamzet uasl" din articolul hotarat "al" ("al at-ta'aryf") nu va fi pronuntata, pentru ca cuvantul care o contine este precedat de un alt cuvant de care se va lega in pronuntie.
Pentru usurinta deosebirii "hamzet uasl" de "alif" trebuie avut in vedere faptul ca "hamzet uasl" nu se scrie decat la inceputul cuvintelor si are,  in  scrierea Nobilului Coran,  intotdeauna deasupra sa un inceput de "sad" (litera prezenta in cuvantul "uasl" in limba araba).        




















'
[  
"

This entry was posted on duminică, decembrie 25, 2011 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom) .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu