Litere fara vocale – "sukun"  

Posted by: Sa invatam Coran in


Pentru a forma cuvinte care sa poata fi pronuntate cu usurinta, consoanele sunt insotite de vocale scurte (harakat), existand si cazuri in care acestea nu insotesc anumite litere existente in structura a diverse cuvinte. Daca  literele insotite de vocale scurte (haarakaat) se numesc "mutaharrikah", literele libere de "haarakaat" (neinsotite de vocale scurte) se nu numesc "sakinah", adica avand "sukun", indiciul pentru absenta unei vocale scurte care sa o insoteasca in cazul respectivei litere si pronuntia acestei de sine statatoare (vom pronunta numai sunetul literei in cauza fara a o insoti de orice vocala).
Daca in scrierea araba obisnuita semnul pentru "sukun" este un cerculet pus deasupra literei "saakinah" in scrierea Nobilului Coran pentru a indica absenta "haraakaat"-urilor in cazul unei litere se foloseste "un cap de kh minuscul" scris deasupra literei "saakinah", indicand  astfel ca litera respectiva este "khaaly min-l-harakah", adica "libera de/fara  vocale".
ٱلۡحَمۡدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلۡعَـٰلَمِينَ

الحَمْد
Ca regula generala, in limba araba, nu exista cuvinte care incep cu "sukun", si aceasta pentru usurarea pronuntiei, a rostirii cuvantului respectiv.

This entry was posted on duminică, decembrie 25, 2011 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom) .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu