Formele greselilor de recitare a Coranului ("lahen")  

Posted by: Sa invatam Coran in

In functie de aspectul asupra caruia s-a produs deformarea, "lahen"-ul poate fi de doua feluri, si anume: greseala   de pronuntie ("al-lahen al-gely") si greseala de aplicare a regulilor de tajwid ("al-lahen al-khafy").

"Al-lahen al-gely" presupune o greseala in pronuntie care duce la transformarea literelor intr-o maniera atat de evidenta incat este vizibila atat pentru cunoscatori cat si pentru oricine altcineva; presupunand o deviere atat  de    la constructia (forma de baza) a cuvantului, cat si in semnificatie. Aceasta se poate manifesta in forma inlocuirii unei litere cu o alta, ori inlocuirea unei vocale ("harakah") cu o alta, adaugarea sau eliminarea unor litere in timpul recitarii, ingrosarea literelor care se cere a fi pronuntate in forma slaba/subtire si invers.
"Al-lahen al khafy" se refera la o deviere de la aplicarea regulilor de tajwid, dar care nu duce la modificarea intelesului (de baza) al celor citite si pentru aceasta nu este sesizata decat de catre cei care au cunostinte in ceea ce priveste stiinta tajwid-ului. Aceasta se afla in legatura, nu cu corectitudinea pronuntiei, ci cu desavarsirea (perfectionarea) acesteia. Printre formele in care aceasta poate apare se numara: nerespectarea anumitor reguli de tajwid ori lipsa exacatitatii in ceea ce priveste "cantarul" recitarii (cum ar fi, spre exemplu, nealungirea corecta a anumitor litere).

This entry was posted on vineri, decembrie 02, 2011 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom) .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu