Regulile lui "mym saakin"  

Posted by: Sa invatam Coran in

"Mym saakin" este litera "mym" lipsita de "harakat"; originala, parte de sine statatoare in structura cuvantului; poate fi intalnita in substantive, verbe sau prepozitii; la mijlocul sau la sfarsitul cuvantului; fixa din punctul de vedere al scrierii si al pronuntiei; atunci cand citirea se opreste la cuvantul care o contine sau se continua cu alte cuvinte urmatoare acestuia.
Prin aceasta definitie se exclude din categoria lui "mym saakin" litera "mym" atunci cand este insotita de vocale scurte ("fathah", "dammah", "kasrah"), sau  cand se afla sub forma unei litere duble ("mushaddadah"), ori cand i s-a adaugat o vocala scurta pentru a evita intailnirea a doua litere lipsite de vocale -"iltiqa'a as-saakinain" (desi la origine, litera "mym" in respectivul cuvant era "saakinah").
Locul specializat pentru pronuntia lui "mym" sunt buzele, iar calitatea inseparabila a acestuia este nazalizarea ("ghunnah").

Atunci cand vorbim despre  regulile lui "mym saakin", ne referim la intalnirea uneia dintre urmatoarele situatii:

1. "ikhfa'a shafauuy"
2. "idghaam shafauuy"
3. "iDZhaar shafauuy"

Fiecare dintre aceste reguli se numeste "shafauuy" datorita faptului ca locul specializat pentru pronuntia literei "mym" sunt "ash-shafatayn" (adica buzele) si pentru a putea face, astfel, deosebirea intre regulile lui "mym saakin" si regulile lui"nuun saakin"si "tanuuiyn".

This entry was posted on marți, ianuarie 24, 2012 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom) .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu