"Al-Ikhfa'a ash-shafauuy"  

Posted by: Sa invatam Coran in

In cazul in care "mym saakin" este urmat de litera "ba", atunci acesta va fi pronuntat ca un sunet intre "manifestare" ("iDzhaar") si "asimilare" ("idghaam") fara a fi olitera dubla (cu "shaddah"), cu pastrarea nazalizarii ("ghunnah").

Litera de "ikhfa'a ash-shafauuy"este litera:
ب                                                 

Motivul aplicarii regulii de "ikhfa'a ash-shafauuy" este asocierea  ("at-tageanus") lui "mym" cu "ba" din punctul de vedere al locului specializat pentru pronuntia acestora – buzele ("ash-shafatayn") – ceea ce a indus si denumirea de "shafauuy" a regulei.

Modul de pronuntare a lui "mym" in acest caz este urmatorul:
- se pronunta "mym saakin" intr-o modalitate de pronuntie intre "iDZhaar" si "idghaam"
- fara "shaddah" si pastrarea nazalizarii, cu o marime de 2 timpi
- se lasa o mica deschizatura intre buze in momentul pronuntiei lui "mym"
-(!) s-a spus ca este acceptabila si manifestarea lui "mym" in pronuntie – "al-iDZhaar" (produs prin suprapunerea completa a buzelor in momentul pronuntiei lui "mym"), dar este preferabila diminuarea sunetului acestuia in pronuntie – "al-ikhfa'a"(produs prin incompleta folosire a locului specializat pentru pronuntia lui "mym" - buzele, prin neinchiderea / nesuprapunerea totala a acestora).

Indiciul existent in scrierea Nobilului Coran care indica necesitatea aplicarii regulii de "ikhf'a ash-shafauuy" il reprezinta scrierea lui "mym saakin" "gol", adica fara semnul de "sukuun" pe el, si lipsa punerii semnului de "shaddah" pe "ba".

Exemplu:
يعتصم بلله
- "mym saakin" a venit dupa el litera "ba", regula care se aplica este aceea de "ikhfa'a ashshafauuy".

      

This entry was posted on marți, ianuarie 24, 2012 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom) .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu