"Al-IDZhaar al-halqy"  

Posted by: Sa invatam Coran in

Din punct de vedere lingvistic "iDzhaar" inseamna claritate / "vizibilitate".
Din punct de vedere practic, insa, "iDZhar" inseamna pronuntia lui "nuun saakinah" sau a "tanuuiyn"-ului din locul "specializat" pentru pronuntia acestora, fara "ghunnah"(nazalizare) "vizibila"; ceea ce inseamna ca "ghunnah" nu dispare de tot pentru ca ea este calitate "originara" (aflata in natura sa) a lui "nuun", dar nu este atat de pronuntata ca in cazul lui "nuun mushaddadah" cand are o durata  de doi timpi.
Regula de "iDzhaar" se aplica atunci cand litera "nuun saakin" sau "tanuuiyn" este urmata de una dintre urmatoarele sase litere, numite si "litere de iDZhaar":
ءه   ع ح   غ خ
Denumirea de "halqy" este data de faptul ca regulile care impun aplicare regulii de "iDZhar halqy", au ca loc "specializat" pentru pronuntia lor "al-halq" (gatul, faringele).
Pentru aplicarea acestei reguli, este posibil ca litera "nuun" si litera de "iDzhaar" sa se afle in acelasi cuvant sau in doua cuvinte separate, in cazul "tanuuiyn"-ului fiind, bineinteles, vorba intotdeauna de doua cuvinte separate.
Simbolul care indica existenta "al-iDzhaaral-halqy" in scrierea Coranului este: in cazul lui "nuun saakin" semnul de "sukuun" (capatul de "kha" mic, fara punct), iar in cazul "tanuuiyn"-ului – "tarkiyb al-harakateiyn",adica scrierea "una peste alta" a celor doua semne de "harakaat" (vocale scurte).
Motivul aplicarii regulilor de "iDZhaar halqy" este departarea intre locul "specializat" pentru pronuntia lui "nuun saakin" si "tanuuiyn" (din varful limbii, impreuna cu gingia dintilor superiori) si locul "specializat" pentru pronuntia literelor de "halq".
Nivelele de "iDZhar halqy" corespund celor trei nivele ale "halq"-ului, dupa cum urmeaza:
- cel mai inalt nivel de "iDZhaar", datorita pronuntiei din cel mai indepartat loc al faringelui ("'aqsaa al-halq") este in cazul literelor:
                                      ء        ه
- nivelul mediu de "iDZhaar" pentru literele pronuntate din zona medie a "halq"-ului:
                                     ع        ح
- nivelul minim de "iDZhaar" pentru literele aflate in zona superioara a "halq"-ului:
                                     غ        خ
Astfel, cu cat locul specializat pentru pronuntia uneia dintre literele de "halq" este mai indepartat, cu atat nivelul de "iDZhaar" va fi mai inalt.

Exemplu:

(من حكيم)
- analiza situatiei de "iDZhaar" se va face in felul urmator: "nuun saakin" este urmat de litera "ha", una dintre literele de "iDZhaar", atunci regula aplicata este cea de "iDZhaar halqy"; simbolul pentru aplicarea regulii de "iDZhaar" este "capul de ha mic" pe "nuun".
(حكيمٍ حميد)
-"tanuuiyn" este  urmat de "ha", una dintre literele de "iDZhaar", atunci  regula aplicata este cea de "iDZhaa halqy"; simbolul pentru aplicarea regulii de "iDZhaar" este  scrierea celor doua "harakaat"-uri "una peste alta".

This entry was posted on duminică, ianuarie 15, 2012 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom) .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu