"Al-ghunnah"  

Posted by: Sa invatam Coran in


"Ghunnah" reprezinta sunetul care este scos din nas (nari) fara implicarea limbii in producerea acestuia.
Literele cu "ghunnah" sunt "nun" si"mym" pentru care "ghunnah" este o calitate de sine statatoare si obligatorie, indiferent daca aceste litere sunt insotite de vocale ("mutaharrikah") sau lipsite de acestea (saakinah") sau daca se afla sub forma unei litere duble ("mushaddadah").
Locul din care se "produce" sunt narile (nasul), indiciul pentru aceasta reprezentandu-l faptul ca daca ne-am prinde de nas in momentul pronuntiei acesteia nu am mai putea-o pronunta.
Desi  "ghunnah" este o calitate de sine statatoare, obligatorie, a lui "mym" si "nun", in functie de context poate  fi mai mult sau mai putin puternica, dupa cum urmeaza:

1. cea mai puternica forma de "ghunnah" se intalneste in pronuntia "nun mushaddadah" si "mym mushaddadah, avand lungimea de doua marimi (2 harakat)
(أَنّ جهنّم)   (تمّ)
2."Al-Idghaam" complet cu "ghunnah" –'idghaam" intre "nun" si "nun", intre "nun" si "mym", intre "mym" si "mym"
3. "Al-Ihkfa'a" ("al-haqyqy" si "ash-shafauy") si "al-iqlaab"
4. "mym" sau "nun" "saakyn" in cazul "idzhaar"-ului
5. "nun" si "mym" insotite de vocale scurte si tanuiyn
In functie de litera care o urmeaza, "ghunnah" se poate pronunta intr-o maniera groasa, puternica, daca este urmata de litere de "tafkhym"
(عليمٌ قدير)
sau slaba,subtire, daca este urmata  de o litera "muraqaqah"
(ناصبةً تصلى)

This entry was posted on luni, ianuarie 02, 2012 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom) .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu