"Al-Iqlaab" ("al-qalb")  

Posted by: Sa invatam Coran in

Din punct de vredere lingvistic, "iqlaab" inseamna "inversare", "rasturnare.
Din punct de vedere practic, insa, aplicarea regulii de "iqlaab" presupune faptul ca daca "nuun saakin" sau "tanuuiyn" sunt urmate de litera "ba", intr-un singur cuvant sau in doua cuvinte successive, atunci "nuun"-ul sau "tanuuiyn"-ul  se vor pronunta "mym", cu nazalizare ("ghunnah") vizibila.
Atunci cand aplicam regula de "iqlaab" trebuie avut in vedere urmatoarele:
1.    inlocuirea lui "nuun saakin" sau "tanuuiyn" cu "mym", prezent din punctual de vedere al pronuntiei, dar nu si al scrierii.
2.    "ikhfa'a al-mym" ("ascunderea", diminuarea sunetului acestuia) in "ba", cu nazalizare ("ghunnah") doua marimi.
3.    claritatea nazalizarii ("iDzhaar al-ghunnah"), cu "ikhfa'a"; in acest caz, "ghunnah" este calitate a lui"mym", si nu a lui  "nuun saakin" sau "tanuuiyn".
4.      lipsa alungirii buzelor in momentul pronuntarii lui "mym", ci, dimpotriva, lasarea unei mici deschizaturi intre buze; in cazul de fata "ikhfa'a al-mym" insemnand tocmai "slabirea" lui "mym" prin faptul ca in pronuntia sa nu se foloseste intr-o maniera desavarsita locul "specializat" in pronuntia acestuia (in cazul de fata buzele).
Simbolul existent in scrierea Nobilului Coran pentru indicarea "ikhfa'a"-ului este scrierea unui "mym" minuscule deasupra literei "nuun saakin" sau in locul celui de-al doilea "harakat" al "tanuuiyn"-ului.
Motivul pentru aplicarea regulii de "ikhfa'a" este greutatea aplicarii "iDzhaar"-ului, precum si greutatea aplicarii "idghaam"-ului si, deasemenea nepotrivirea "ikhfa'a"-ului, asa ca s-a aplicat "iqlaab"-ul. Si s-a transformat "nuun"in "mym" datorita asemanarii intre acestea din punctual de vedere al calitatilor lor, si a asemanarii intre "mym" si "ba" din punctul de vedere al impartirii aceluiasi "makhragi" (loc specializat pentru pronuntie).
Litera de "iqlab", asadar, este litera 
ب                       
  

This entry was posted on duminică, ianuarie 15, 2012 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom) .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu