Din punct de vedere lingvistic, "al-ikhfa'a" inseamna "acoperire / ascundere".
Din punct de vedere practic, insa, atunci cand se aplica regula de "ikhfa'a" este vorba despre punerea in practica a unei modalitati de mijloc, intre pronunţia completă şi asimilare completă.
În cazul "Ikhfa'a "-ului, sunetul real al "nuun saakin" şi "tanuuiyn" sunt ascunse, dar este vizibila nazalizarea (ca si calitate originara a lui "nuun"-"ghunnah"), cu o durată maximă de doi timpi (doua "harakat").
Până în prezent, cele trei reguli deja menţionate - Al-DZhaar, Al-Idghaam şi Al-Iqlaab – au utilizat deja treisprezece dintre literele alfabetului arab. Asadar, literele rămase neutilizate de aceste reguli vor apartine "Ikhfa'a"- ului, după cum urmează:
ص ذ ث ك ج ش ق
س د ط ز ف ت ض ظ
س د ط ز ف ت ض ظ
Astfel, atunci cand "nuun saakin" sau "tanuiyn" sunt urmate de una dintre aceste litere se va aplica regula de "ikhfa'a", adica "nuun"-ul sau "tanuuiyn"-ul vor fi pronuntate intr-o forma putin ascunsa, dar cu "ghunnah" cu o marime de doi timpi.
Calitatea nazalizarii ("ghunnah") de a fi "puternica / groasa" sau "slaba /subtire" in cazul "ikhfa'a"-ului depinde de natura literei de "ikhfa'a", care, daca este una dintre literele
(ص ض ط ق ظ)
care se pronunta intr-o forma "puternica / groasa", atunci nazalizarea va fi " puternica / groasa", iar daca litera de "ikhfa'a" este dintre literele care se pronunta in forma "slaba /subtire", atunci nalizarea va fi "slaba /subtire".
This entry was posted
on duminică, ianuarie 15, 2012
and is filed under
NUUN SAAKIN TANUIN reguli de tajwid
.
You can leave a response
and follow any responses to this entry through the
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
.